top of page

Tekijät

Kati Keskihannu

Kati on freelancerina toimiva ohjaaja, esiintyjä ja kouluttaja. Ammattilaisena hän on työskennellyt vuodesta 2006 ja harrastajateatterin lapsiryhmiä hän on ohjannut jo vuodesta 1998. Kati on myös toimenpideklovneriaan koulutettu sairaalaklovni ja vastavalittu Suomen Assitej ry:n puheenjohtaja. 

​

Kirjeitä kuolemalle –kokonaisuuden parissa Kati on työskennellyt kesästä 2015 alkaen. Vuonna 2016 hän työskenteli Turun kulttuurilautakunnalta saamallaan Aboa-apurahalla. Taiteellisen työskentelyn lisäksi apurahatyöhön kuului mm. mahdollisuus toimia lapsisyöpäpotilasperheiden kummitaiteilijana, järjestää kuolemateemaisia tapahtumia ja keskustelutilaisuuksia sekä taustoittavaa tutkimustyötä.

Alla oleva linkki vie sinut digitarinaan, jossa hieman syitä tekemisen taustalta.
(Pahoittelemme äänen heikkoa laatua.)

Näyttökuva 2018-09-10 kello 11.34.38.png

Reetta Vehkalahti

Reetta on Turun Taideakatemiasta 1998 valmistunut teatteri-ilmaisunohjaaja, kirjailija ja kouluttaja. Hän työskentelee pääasiassa lasten ja nuorten sekä heidän kanssaan työskentelevien aikuisten parissa. Reetta toimii Porin Teatterinuorten ohjaajana, Leikkiteatteri-yhdistyksen puheenjohtajana, kirjavinkkarina ja Porin lyseon lukion ilmaisutaidon opettajana. Hän on julkaissut mm. kirjat Leikkivä teatteri ja Kehu lapsi päivässä. (Kirjaesittelyt täällä)

 

Reetta Vehkalahti sai Satakunnan taidetoimikunnalta apurahan Kirjeitä kuolemalle -projektin ohjaamiseen.

Niina Ollikainen

Niina Ollikainen (os. Kärkkäinen) ja Taru Sironen (os. Lainpelto) toteuttivat vuonna 2002 yhteisenä opinnäytetyönään vertaistukiryhmän lapsille, jotka ovat menettäneet sisaruksensa. Opinnäytetyö Lapsen suru on raidallinen sai Jyväskylän kaupungin myöntämän stipendin. Teosta myytiin Raha-automaattiyhdistyksen (nykyisin sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus, STEA) tuella toteutetun Tuettu suru -projektin avulla muun muassa seurakuntien diakoniatyöntekijöille ja kasvatusalan ammattilaisille. Opinnäytetyön tiimoilta Ollikainen ja Sironen kirjoittivat myös osuuden Yhdessä suru on helpompi kantaa - Opas lasten ja nuorten sururyhmien ohjaajille -kirjaan.

Toimintaterapeuteiksi valmistumisensa jälkeen he ovat ohjanneet yhdessä useita lasten vertaistukiryhmiä KÄPY - Lapsikuolemaperheet ry:n perheviikonlopuissa sekä Suomen Mielenterveysseuran nuorten leskien kursseilla.


Niina on työskennellyt Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen lapsiperhekoordinaattorina. Työhön kuului lapsisyöpäpotilasperheiden psykososiaalinen tuki, esim. avustuksista ja Sykerö-kerhon toiminnasta tiedottaminen, syöpää sairastavan lapsen läheisten huomioiminen (sisarusleirit) sekä lapsiryhmien ohjaaminen sopeutumisvalmennus-

kursseilla. Työssään Ollikainen vieraili viikottain myös Turun yliopistollisen keskussairaalan hematologisella osastolla, jossa hoidetaan muun muassa lapsisyöpäpotilaita.

Niina toimi Kirjeitä kuolemalle -teoksen asiantuntijadialogistina sekä kulkee mukana 

teoksen keikkamatkoilla toimien työpajojen toisena ohjaajana.

Kiitos

 

Hilkka Kakko-Helle, Marja-Liisa Suorlahti, Leena Salonen, Niina Piippo, Taina Ylenius, Kira Gyllenbögel-Finni, Erja Mesikämmen, Susanna Uittomäki, Kirsi Hellman, Miia Aaltonen, Eeva Siivonen, Hanna Dufva, Jutta Rannanmäki, Minna Bergman, Markku Kykkänen, Pia Tapio, Laura Sillanpää, Riikkamaija Timlin-Vahtera, Leevi Sandell, Kaarina Anttila, Kati Hlavaty, Aiju von Schöneman, Eija Tuukkanen, Pia Bartsch, Minna Myrsky-Nyberg, Kalle Spiik, Elina Ahola, Paula Kannisto, Annamari Konttinen, Emilia Lehtinen, Ida Takala, Noora Männistö, Taru Sironen ja erityisesti kaikki haastattelemani perheet sekä ammattiensa edustajat.
 

TEHDAS Teatteri, Linnateatteri, Sairaalaklovnit, TYKS, Electro Waves Oy, Antti Helminen, Marko Korkeaniemi, Timo Ollila, Jarkko Forsman, Heini Maaranen, Siina Siltanen, Marcus Linden, Tuukka Tyvelä, Elina Lähdemäki, Maija Gerke, Marja Susi, Riikka Ranta, Anna-Elina Rahikainen, Janne Ollikainen, Veera Lehtola, Pia Puustelli, Aleksi Rajamäki, Anttu Reinistö, Tommi Välimäki, Suvi Aaltonen, Sampo Parkkonen, Jussi Mattila, Andrea Vannucchi, Ville Honkuri sekä perhe ja ystävät

 

Anna palautetta

 

Otamme mielellämme vastaan palautetta sekä esityksestämme että työpajaohjauksista.

Lisäksi keskustelemme mielellämme siitä, kuinka taidetta voi käyttää kriisityöntukena, kuinka voisimme kehittyä omassa työssämme ja kuinka vastaavat hankkeet maailmalla toimivat.

Ota siis rohkeasti yhteyttä, sillä sinun sanoillasi on merkitystä.

 

Kirjoitamme teoksesta raportin, joka kerää yhteen saatuja kokemuksia ja tietoa teoksen vaikuttavuudesta. Tulemme muun muassa haastattelemaan kohdeluokkien opettajia, keräämään yleisöiltä palautetta sekä kokemuksia ja ajatuksia työpajoihin osallistuvilta lapsilta. Lue lisää teokseen liittyvästä hankkeesta ja sen raportoinnista.

Esityksen työryhmä ja työpajaohjaajat:

 

Konsepti, esiintyminen, käsikirjoitus, työpajaohjaus ja Käpy-hahmon piirrokset: 

Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) Kati Keskihannu

​

Ohjaus, käsikirjoitus: Teatteri-ilmaisun ohjaaja, kirjailija Reetta Vehkalahti

Dialogisti, työpajaohjaus: Toimintaterapeutti (AMK) Niina Ollikainen

Tausta-animaatiot sekä esityskuvat: Kuvataiteilija (AMK) Jussi Virkkumaa

Sävellys, äänisuunnittelu: Säveltäjä-muusikko Kari Mäkiranta 

Teknikko, valosuunnittelu ja työpajojen apuohjaaja: Musiikkiteknologi Henri Kivistö 

Koreografinen apu: Tanssitaiteilija Kaisa Koulu

Teemallinen konsultointiapu: katso yhteistyökumppanit ja kiitokset.

Keskihannusta käytetyt kuvat kuvannut Pasi Leino
Lapsen maailma -lehden artikkelia varten.

Puolikkaan kupolin muotoiseen

lavasterakenteeseen heijastettavat projisoinnit on toteuttanut Jussi Virkkumaa

Toimintaterapeutti Niina Ollikainen on opiskellut myös tanssi- ja liiketerapian ohjausta. Työpajoissamme kehotietoisuuteen ja rauhoittumiseen tähtäävät harjoitteet auttavat kohti tunnetyöskentelyä.

Samoilta tekijöiltä:

Perheiden kriisitilanteisiin erikoistuneen

teatteriryhmämme edellinen teos:

Äitilohikäärme ja Pyykkivuorenpurkaus

käsitteli lapsiperhearkea ja äidin burn-outia, äitiydessä mokaamisen pelkoa ja huostaanottokysymyksiä.
Lue lisää verkkosivulta tai Facebookista.

Tulossa keväällä 2020:

Parhaillaan Kati tekee haastatteluja ja taustatutkimusta tulevan teeman aihepiiristä, hakee tulevalle teokselle esitystiloja sekä rahoitusta.

​

KORPPIPÄINEN MIES -teos
pohjautuu Enna Airikin samannimiseen lastenkirjaan ja käsittelee lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.

Teos toteutetaan yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran Turun Kriisikeskuksen KOSKI-hankkeen ja Suomen Delfins ry:n kanssa.

Jos haluat haastateltavaksi teemaan liittyen, otathan rohkeasti yhteyttä esim. sähköpostitse. 

Haastattelu voidaan tehdä myös tapaamatta, nimettömänä.

Näyttökuva 2019-02-09 kello 12.36.35.png
bottom of page