top of page

Teoksen synty

Esiintyvä taiteilija, klovni, teatteri-ilmaisun ohjaaja Kati Keskihannu ei kuollut lapsena, vaikka ennusteet niin sanoivat. Yleisoireinen reuma vei hänet vuosiksi sairaalaan ja mullisti perheen arjen. Vaikka lääkärit eivät enää antaneet toivoa, kävi kuitenkin toisin. Kovia kokenut keho kesti voimakkaat lääkitykset ja Kati parani.

 

Miten Katista tuli Käpy?

 

Vuosia myöhemmin, aloittaessani sairaalaklovnina, alkoivat muistot nousta pintaan. Ne vaativat taiteilijaa minussa tarttumaan teemaan, jota yleisesti vältellään ’kuin ruttoa’. Minun on kerrottava siitä, mitä on olla lapsena sairaalassa ja mitä on pelätä kuolemaa. Haluan asettaa kuoleman alttiiksi lasten kysymyksille. Punainen klovninenä on opettanut minulle läsnäoloa ja koen, että nyt on oikea aika valjastaa se tehtävään, joka on kutsunut minua jo kauan.”

 

Lähestyn aihetta taiteilijana, mutta tunnen vastuuni. Erityisryhmiä lähestyessäni työskentelen aina yhdessä yhteistyötahon osoittaman kriisityöntekijän kanssa. Tavoitteenani on myös tuoda esiin taiteilijoiden tekemän kriisityön mahdollisuuksia ja parantaa näin kiertuetyön edellytyksiä.

 

Tuettuja kiertue-esityksiä erityisryhmille

 

Kirjeitä kuolemalle -projektin ensisijaisena tavoitteena on apurahoin ja sponsorituella toteuttaa erityisryhmille suunnattuja kiertue-esityksiä. Esitys ja siihen liittyvät taidetyöpajat viedään ympäri Suomea tiloihin, joissa teatteria ei tavallisesti nähdä.

 

Esityksen kutsujana toimii tällöin pitkäaikaissairasta lasta hoitavan sairaalan edustaja, yhdistyksen tai järjestön (esim. lapsisyöpäperheiden SYLVA ry, KÄPY - lapsikuolemaperheet ry tai mielenterveysseura) työntekijä tai opettaja, joka saa tiedon sairastavan lapsen yhteisön tilanteesta tai lapsen kuolemasta. Apuraha antaa mahdollisuuden esitysten toteuttamiseen kohderyhmän maksukyvystä riippumatta. Kutsuja ilmaisee tarpeen esitykselle ja tuotantotiimi järjestää toteutuksen yhdessä paikallisten tuentarjoajien kanssa.

 

Tuloksista tukea yleisötyöhön

 

Projektin aikana keräämme yhteen kokemuksia ja tietoa teoksen ja työpajojen vaikuttavuudesta. Haastattelemme kohdeluokkien opettajia, keräämme palautetta yleisöltä, kokemuksia ja ajatuksia työpajoihin osallistuneilta lapsilta sekä lausuntoja asiantuntijayhteistyökumppaneiltamme. Lisäksi työryhmä analysoi itse projektin etenemistä ja onnistumista tavoitteiden toteuttamisessa. Työnalla olevan raportin tarkoitus on myös auttaa ja tukea muita toimijoita kehittämään yleisötyöskentelyään vaikeiden teemojen käsittelyssä sekä kannustaa kriisityötä tekeviä tahoja yhteistyöhön taiteilijoiden kanssa.

 

Anna palautetta

​

Näitkö esityksemme tai osallistuitko työpajaamme? Teetkö työtä kohderyhmiemme kanssa? Palautteesi on tärkeää. Toivomme saavamme runsaasti kirjeitä, sähköpostia, lasten piirustuksia tai mitä vain mahdollista esityksiin ja työpajoihin liittyvää.

Kati Keskihannu haluaa haastatella esityksen nähneitä, työpajoihin osallistuneita ja mahdollisia yhteistyökumppaneiden edustajia. Ota siis rohkeasti yhteyttä Katiin!

 

Mielestäni taidetta voi ja pitää käyttää kriisityön tukena ja projektimme tuloksista kertova raportti tulee avaamaan keskustelua siitä, miten tällaisen työn vaikuttavuutta voidaan lisätä.

 

Lue lisää Katin ajatuksia Facebookista

​

Teosta ovat tukeneet:


Turun kulttuurilautakunta: yksivuotinen Aboa taiteilija-apuraha

Taike - Varsinais-Suomen taidetoimikunta: työskentelyapuraha + tukea laitehankintoihin

Turun Teatterikerho ry.: opintomatka Saksaan

Alfred Kordelinin säätiö: kiertuetukea erityisryhmille suunnattuihin näytöksiin

​

Kuvat Keskihannun perhealbumista

Näyttökuva 2018-12-04 kello 14.41.42.png
bottom of page