top of page

Työpajat

Kirjeitä kuolemalle -esitykseen kuuluu olennaisena osana myös taidetyöpajat, jotka ohjataan ammattitaiteilijan ja terapia-ammattilaisten yhteistyönä. 

Työpajoissa kuoleman teeman ja esityksen herättämien ajatusten ja tunteiden käsittelyä jatketaan pienryhmissä. Esitys on tällöin ollut puheeksiottamisen väline ja alustus, joka johdattaa aiheen syvempään käsittelyyn. Sopiva ajankohta työpajalle on esimerkiksi seuraavana päivänä. Osallistujaryhmä voi kouluesityksissä koostua joko oppilaista, oppilaista ja heidän vanhemmistaan tai esimerkiksi sairaan tai kuolleen lapsen perheen läheisistä, aina muutama perhekunta kerrallaan. Työpajoissa ryhmät ovat pieniä, jolloin voidaan keskittyä osallistujien omiin kysymyksiin ja saada ryhmän toisilta jäseniltä vertaisuuden kokemuksia.

 

Työpajat toteutetaan draamaa ja kädentaitoja tavoitteellisessa prosessissa yhdistävällä Leikkiteatteri-metodilla ja ne räätälöidään aina kunkin osallistujaryhmän tarpeiden mukaan. Ohjaajat haastattelevat oppilasryhmän opettajia ja lasten vanhempia ennakkoon. Näin työpajan sisältö ja kesto muokataan aina osallistujalasten ikä- ja kehitystaso huomioiden. Työpajat voidaan toteuttaa myös useamman kokoontumiskerran sarjana.

 

Mitä työpajoissa tehdään?

 

Esimerkkejä työpajojen sisällöistä:

 

  • Kädentaitoja käytettäessä esimerkiksi askarteluun, rentoudutaan myös luonnolliseen keskusteluun. Työpajassa tehdään samanlaisia origamilintuja kuin mitä Kirjeitä kuolemalle -esityksen Käpy-tyttö kirjepaperistaan taittelee.

  • Lohtukivi on kivi, jonka kanssa lapsen on hyvä surra kuollutta sisarustaan. Ensin ryhmässä mietitään kolme erilaista muistoa edesmenneestä sisaruksesta. Sileä kivi edusti kaunista muistoa, tavallinen kivi tavallista muistoa ja rosopintainen multakivi rumaa tai ei niin kivaa muistoa. Me olemme kaikki kokonaisuuksia ja monenlaiset muistot ovat sallittuja. Kuollut ei kuolemansa jälkeen pyhity vain siloiseksi, vaan elää muistoissamme juuri sellaisena kuin hän eläessäänkin oli. Tämän jälkeen muistokivi maalataan ja sen voi viedä esimerkiksi kuolleen sisaruksen haudalle tai sijoittaa omaan pihaan muistokiveksi.

  • Kuuma tuoli (hot spot / hit seating) on prosessidraamassa paljon käytetty harjoitus, jossa ryhmä haastattelee roolissa olevaa henkilöä. Nyt haastateltavaksi voi tulla näytelmässä nähty Käpy-tyttö, hänen äitinsä, luokkakaverinsa, yhdessä kuviteltu Kuolema-hahmo tai muu henkilö. Myös ryhmä voi olla rooleissa, mutta se ei ole välttämätöntä. Kuuma tuoli on hyvä harjoitus, joka auttaa samaistumaan toisten tunteisiin ja laajentamaan näkökulmia. Vastaavanlaisia harjoituksia on myös kirjeenkirjoitus improvisoidulla ajatuspuheella. Ryhmässä voidaan improta myös näytelmässä nähtyjen henkilöiden kohtaamisia.

  • Diakuvat harjoituksessa kertoja (ryhmän ohjaaja) kertoo mistä paikalleen jähmettyneistä henkilöistä koostuva valokuva on otettu. Harjoitus sopii erinomaisesti myös nuorimmille osallistujille.

  • Tanssiliiketerapia (TLT) on liikkeeseen ja keholliseen ilmaisuun perustuva psykoterapian soveltava muoto. Se kuuluu luoviin terapioihin. Keskeistä siinä on keho-mieli-yhteys sekä ymmärrys liikkeestä kommunikaationa ja tärkeänä osana vuorovaikutusta. Tanssia ja liikettä käytetään keinona vahvistaa sisäisiä voimavaroja ja itseilmaisua, tunnistaa ja käsitellä tunteita sekä tutkia vuorovaikusta muiden ihmisten kanssa. Lisätietoa: www.tanssiterapia.net

 

Työpajan jälkeen lapsille jaetaan kotiinviemisiksi Pieni kirje kuolemalta, joka on esityksen visuaalista ilmettä mukaileva pieni lohtukirja, johon lapsi voi palata kun oma suruprosessi sitä vaatii ja aika on sopiva. Oppaaseen on koottu yhteystiedot myös kunkin paikkakunnan omista tuentarjoajista. Haluamme toimia tienviittana niille, jotka kaipaavat lisätukea tunteidensa käsittelyyn. Yhdenkään lapsen ei tarvitse selviytyä ajatuksineen yksin. 

 

Ketkä työpajoja ohjaavat?

 

Työpajaohjaajina toimivat esityksen Käpy-tyttöä esittävä lastenkulttuuriin ja perhetyöhön erikoistunut teatteri-ilmaisun ohjaaja (amk) Kati Keskihannu ja lapsen suruprosesseihin erikoistunut toimintaterapeutti ja tanssi- ja liiketerapian ohjaaja Niina Ollikainen. Ohjaajatiimiä täydennetään mahdollisuuksien mukaan kiertuepaikkakunnan omalla kriisityöntekijällä tai esimerkiksi koulun omalla koulupsykologilla. Näin osallistujaryhmä saa työpajassa kontaktin myös sellaiseen turvalliseen aikuiseen, johon on helppo ottaa yhteyttä ja joka on paikkakunnalla silloinkin kun kiertuetiimimme on jatkanut matkaansa.

​

Tutustu Kirjeitä kuolemalle -teoksen koko työryhmään.

bottom of page