top of page

Kohtauskuvia

(Julkaisuvapaat ja printtilaatuiset kuvat löydät täältä.)

Nämä kuvat ovat kuvakaappauksia esityksen videotallenteesta (eli kuvalaatu huonompi kuin kameralla otetuissa kuvissa). Kuvat eivät ole tarkoitettu julkaistaviksi vaan VAIN siihen, että voit tutustua teokseen ennalta ja pohtia teoksen soveltuvuutta lapsiyleisölle.

Ennen esitystä

Jokainen näytös alkaa niin, että puhun ensin käsittelemästämme asiasta eli kuolemasta siviiliminänä. Aloitan esityksen kuten kirjan. Kannen avaamisen hetkellä pukeudun sairaalavaatteisiin ja muutun Käpy-tytöksi. Siirtyminen tarinaan tapahtuu siis yleisön silmien edessä.

Tämä on tärkeää varsinkin pienimmille katsojille, sillä haluan tehdä hyvin selkeän teatterisopimuksen. Sopimukseen kuuluu myös se, että esityksen lopussa "kirjan" kansi suljetaan ja minä tulen pois tarinasta. Siitä hetkestä alkaa keskustelu. Tämä esitys on tarkoitettu puheeksiottamisen välineeksi, sillä monet kokevat kuolemasta puhumisen vaikeaksi. Silti on totta, että hyvinkin nuoret lapset pohtivat kuolemaa. Meidän aikuisten tulee tarjota näihin hetkiin turvaa ja lohtua.

Alla avaan muutamia kohtauksia. Kohtaukset eivät ole esitysjärjestyksessä, enkä paljasta ihan kaikkea sillä toivon sinun saapuvan katsomoon. Tule! Tämä esitys ei ole pelottava, vaikka käsittelemme isoa ja vaikeaa aihetta. Tämä on huolella valmistettu, lapsen näköinen esitys lapsilta lapsille - ja juuri tämän vuoksi sopiva myös aikuisille.

Ensimmäinen kohtaus - Esittely

"Hyvä Herra tai Rouva tai Neiti Kuolema,
Mitä sinulle kuuluu? Minulle kuuluu ihan hyvää."


Ensimmäisessä kohtauksessa esitellään lähtötilanne ja roolihahmoni Käpy alkaa kirjoittaa kirjettä keksimälleen Kuolema-hahmolle. Käpy kirjoittaa, jotta saa kysyttyä nekin kysymykset, jotka muuten juuttuisivat kurkkuun. Kirje kirjoitetaan nk. "sääntöjen mukaan" eli kohteliaasti ja kirjakielellä.

Esittämäni hahmo on yhtä aikaa uskottava vertainen että minä sen takana luotettava ja turvallinen aikuinen/ohjaaja. Teos on puheeksiottamisen väline.

Näyttökuva 2018-11-19 kello 11.43.16.png

Toinen kohtaus - Sairaala-arki

​

Sairaalassa ollaan siksi, että siellä tulee hoidetuksi. Lääkärit haluavat parantaa potilaat ja potilaat haluavat parantua. Silti hoito ei ole aina kivaa. Joskus se tuntuu jopa inhottavalta ja toisinaan se on sellaista missä tuntuu, että minä en ole minä, vaan vain lääkärien käsissä kulkeva parannettava keho. Esityksessä käsitellään myös näitä tuntemuksia.

Käytössämme on koko laaja tunneskaala iloineen ja suruineen. On pelkoa, onnea, vihaa, toivoa... Kuolemakin käsitellään laidasta laitaan erilaisten uskontojen, sanontojen, uskomusten, tarinoiden ja jopa kuolema-vitsien muodossa. Sillä tärkeää on, ettei lapsen tarvitse pohtia näin isoja asioita yksin. Ettei yksikään meistä (aikuisistakaan), jäisi näiden asioiden kanssa ilman tukea ja lohtua. 

​

Tämän kohtauksen kantava voima on Jussi Virkkumaan luoma tausta-animaatio. Näyttää ihan siltä kuin sairaalasänkyni rullaisi pitkin sairaalaosastojen käytäviä.

Näyttökuva 2018-11-20 kello 0.27.05.png
Näyttökuva 2018-11-21 kello 16.13.52.png
Näyttökuva 2018-11-21 kello 16.16.49.png

Joulukohtaus - Toiveita ja unelmia

​

Sairaalassa eletään, leikitään ja unelmoidaan. Tästä osoituksena olemme ottaneet näytelmäämme joulukohtauksen, jossa Käpy saa ison paketin täynnä ihania lahjoja. Paketin avaamisen jälkeen Käpy kertoo suunnitelmistaan ja siitä mitä hän tekee, kun pääsee pois sairaalasta. Unelmat on toteutettu piirroksin, jotka on animoitu kulkemaan lavasterakennelmamme seinillä. Kuvassa hotkaisen "kauppahallin isoimman donitsin".

Näyttökuva 2018-11-19 kello 11.38.39.png

Kohtaus, jossa Käpy leikkii omat hautajaisensa

Leikki on lapselle luontainen tapa harjoitella ja käsitellä erilaisia tunteita, tilanteita ja taitoja, myös hautajaisleikki. Esityksessä Käpy leikkii omat hautajaisensa, sen surun. Leikkivälineiden ei tarvitse olla sen kummoisempia. Pahvilaatikko riittää arkuksi ja värityskuvat saavat esittää sukulaisia ja ystäviä. Käpylle on tärkeää, että häntä kaivattaisiin, jos hän kuolee.

Näyttökuva 2018-11-19 kello 11.36.24.png

Testamenttikohtaus

Testamentikohtauksessa Käpy tekee itsestään pyhimyksen ja tahtoo jättää jäljen maailmaan, hän myös muistaa läheisiään. Lapsen logiikalla, aidolla ja puhtaalla tahdolla hän antaa rakkaimmilleen tärkeät esineensä (kuten keräämänsä simpukat, kirjat, puhelimen ja pyörän).

 

Jussi Virkkumaan tekemissä animaatioissa esineet on korvattu ilmaan pyrähtävillä origamilintuparvilla.

Näyttökuva 2018-11-19 kello 11.40.41.png

Loppukohtaus - Rauha

Lopun tähtitaivas on paikka hiljentyä. Me olemme kaikki osa tätä suurta ympärillämme. Viimeistään tässä kohtauksessa on hyvä hiljentyä Kari Mäkirannan säveltämän musiikin siiville. Se kantaa, lohduttaa ja suojelee.

"Loppuratkaisu" jää esityksessä hieman auki. Jos haluat, että Käpy herää huomenna taas leikkimään ja pohtimaan, se voi olla niin. Silloin tähtitaivas on tavallinen yötaivas. Jos taas sinulle on sopivampaa ja tarpeellisempaa, että käpy kuoli, niin tämäkin on yhtä totta kuin se toinen vaihtoehto.
 

Näyttökuva 2018-11-19 kello 11.42.04.png

Esityksen jälkeen valoja ei sytytetä liian nopeasti. Sinulla on pieni hetki olla itseksesi ja aikaa halata vieressä istuvaa rakasta, jonka kanssa jaoitte tämän tarinan. Ihan kohta Käpy-hahmo muuttuu taas Katiksi.

Ja tämä on sitten se mikä minun mielestäni on tärkeintä kohtaamisessamme. Esityksen jälkeen lapset (ja aikuisetkin) saavat tulla lavalle, kokeilla sänkyä, kurkata lahjalaatikkoon, värittää kanssani värityskuvia. Keskustelu alkaa tästä.

Ps. tätä kuvaa on tarkoituksella blurrattu, jotta henkilöt eivät ole tunnistettavia. Ethän siis yritä tunnistaa heitä. Huomaa myös, että kuvan jakaminen muualla ei ole sallittua.

Näyttökuva 2018-11-20 kello 0.48.15.png

Sivun päivitys kesken...

Sitä työstetään parhaillaan, joten otamme mieluusti vastaan palautetta ja ideoita kuinka tämä sivu sinua parhaiten palvelisi.

bottom of page